Dobrodošli na strani Združenja zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije

 

Združenje zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije povezuje člane in terapevtske centre, ki v Sloveniji ponujajo terapevtsko obravnavo posameznikov, parov in družin po modelu relacijske zakonske in družinske terapije.

Na naši strani boste lahko našli vse pomembne informacije glede delovanja Združenja, izobraževanja, članstva v Združenju in pridobivanja strokovnih nazivov. Prav tako boste našli seznam naših članov in terapevtskih centrov po Sloveniji, ki nudijo zakonsko in družinsko terapijo. Vsako leto pripravljamo tudi strokovna srečanja, s katerimi skrbimo za prenos novih znanj in izkušenj med terapevti in zainteresirano javnostjo.

V Združenju zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije si prizadevamo za visoko kakovostno delo s posamezniki, pari in družinami, spodbujamo znanstveni razvoj modela relacijske zakonske in družinske terapije ter spodbujamo sodelovanje med terapevti, saj verjamemo, da medsebojno sodelovanje pripomore k še bolj učinkovitemu terapevtskemu delu.

Urška Kranjc Jakša, predsednica ZZDTS

Vabilo na XIII. študijski dan: Izzivi terapevtskega dela na daljavo

Spoštovani udeleženci XIII. študijskega dne Združenja zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije,

do študijskega dne nas loči dober dan. Tudi tokrat smo se potrudili in za vas pripravili dve predavanji doc.dr. Mateje Cvetek in dr. Boštjana Čampe, v katerih boste izvedeli kako si olajšati soočanje z IZZIVI TERAPEVTSKEGA DELA NA DALJAVODogodek bo potekal preko spletne aplikacije ZOOM to soboto, 17. aprila 2021.

To priložnost bomo izkoristiti tudi za podelitev in podaljšanje nazivov Združenja našim članom.

Naziv zakonski in družinski terapevt prejmejo:
dr. Alja Stvarnik, spec. ZDT,
doktorandka Štefanija Jaksetič Dujic,
mag. Tanja Žekš,
mag. Violeta Irgl, spec. ZDT.

Naziv Supervizor prejme:
dr. Tatjana Rožič, spec. ZDT

Naziv Ustanova za stažiranje prejme:
Študijsko-raziskovalni center za družino ŠRCD

Vsem čestitamo in vam želimo še veliko uspehov ter odličnega dela na področju strokovnega dela s posamezniki, pari in družinami.


Želimo si, da bo vaša tehnična izkušnja študijskega dne čim boljša, zato vam pošiljamo tehnična navodila za prijavo in sodelovanje.

NAVODILA ZA UDELEŽBO ZA SLUŠATELJE

  1. Da ne bo problemov pri pridruževanju, prosimo da tisti, ki tega še niste storili (tudi tisti, ki imate kupljene licence), opravite posodobitev Zoom aplikacije. Najlažje to storite tako, da kliknete na naslov: http://zoom.us/support/download. Prenos najnovejše različice se bo pričel v nekaj sekundah. Program, ki se bo prenesel na vaš računalnik, morate zagnati.
  2. Če imate slušatelji vprašanja za predavatelje in jih želite nasloviti preko pisnega sporočila v chatu, ga zaradi varovanja osebnih podatkov prosim naslovite na moderatorja. V primeru, da pošljete na »everyone«, bodo vaše vprašanje videli vsi udeleženci. Moderator dogodka je Zmago Švajncer Vrečko.
  3. Prosimo vas, da se na Zoom-u poimenujete s svojim imenom in priimkom, saj vas bomo tako lažje prepoznali.
  4. Kontakt, v primeru tehničnih težav in da odgovora na svojo dilemo ne rešite z priporočenimi navodili, je Tina Marinšek, GSM: 040 235 828.
  5. Email s povezavo in vsemi podatki smo prijavljenim poslali tudi po e-pošti. Če ga niste dobili, prosimo, poglejte v rubriko “promocije” ali “družabno” ali “vsiljena pošta”.

POVEZAVA DO DOGODKA

Topic: IZZIVI TERAPEVTSKEGA DELA NA DALJAVO
Time: Apr 17, 2021 08:00 AM Belgrade, Bratislava, Ljubljana
Join Zoom Meeting: https://arnes-si.zoom.us/j/7570250060


PROGRAM

8.50 – 9.00  Registracija udeležencev

9.00 – 9.15  Uvodni pozdrav predsednice Združenja ZDT.SI, Urške Kranjc Jakša in podelitev nazivov
9.15 – 10.45  IZZIVI TERAPEVTSKEGA DELA NA DALJAVO, doc. dr. Mateja Cvetek
»S klientom se pogovarjate o temi, ki je zanj očitno boleča. Pri vašem odzivu klient vstane, vzame škatlico s cigareti in si prižge cigareto. Kako se boste odzvali?« ali »Med pogovorom klient pove, da mu je vroče. Sleče si pulover in pred kamero obsedi zgolj v spodnji majici. Vaš odziv?« Takšnih in podobnih presenečenj v običajni terapevtski praksi nismo vajeni, pri terapijah na daljavo pa se lahko pojavijo. Kakšne odgovore imamo kot terapevti na te izzive?
Predavanje bo izpostavilo tri pomembne vidike terapij na daljavo: (1) etična vprašanja, ki jih pri terapijah na daljavo ne smemo prezreti; (2) praktične rešitve pri izvedbi on‑line terapij; ter (3) odzivi klientov – terapevtska presenečenja in učinkovitost on‑line terapij.
10.45 – 11.00  Odmor
11.00 – 12.30  UPORABA TEHNOLOGIJE IN DIGITALNA VARNOSTdr. Boštjan Čampa, zakonski in družinski terapevt, supervizor ZZDTS
Na predavanju se bomo spoznali z naslednjimi področji: varovanje klientovih podatkov, zakonske zahteve in tehnične rešitve, kako (NE)varno hranimo podatke in na kaj biti pozoren pri fizični hrambi in pri hrambi v »oblaku«, zaščita in varnost v  okviru možnosti uporabe različnih identifikacij, (NE)varna gesla, varnost in zaščita elektronske pošte, računalnika itd. ter pomen varnosti in konfiguracije (WIFI) omrežij, skozi katera se povezujemo navzven. V zaključku bo tudi predstavitev najpogosteje uporabljanih videokonferenčnih orodij.
Predavanje je naravnano praktično, s primeri in konkretnimi prikazi možnih nastavitev oz. uporabe. Namenjeno je predvsem uporabnikom sistema Windows ter uporabnikom pametnih telefonov.
12.30 – 12.40  Odmor
12.40 – 13.10  Skupna diskusija z obema predavateljema

Želimo si, da vam bo udeležba prinesla pozitivno izkušnjo in da boste odnesli veliko novega.

Toplo vas pozdravljamo in se veselimo srečanja z vami!

Ekipa Združenja zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije
ZDT.SI

Brezplačna terapevtska pomoč v času pandemije koronavirusa

Spoštovani obiskovalci spletne strani zdt.si, če se v trenutni situaciji srečate z neznanimi občutki in bi vam pogovor z družinskim terapevtom lahko olajšal doživljanje situacije, v kateri ste se znašli zaradi pandemije koronavirusa, smo vam na Združenju zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije pripravili seznam, kjer lahko poiščete brezplačno terapevtsko pomoč.

Za kakršnokoli vprašanje nas lahko kontaktirate na e-naslov: pomoc@zdt.si

Želimo vam veliko zdravja in moči pri soočanju z izzivi trenutnega časa. Ekipa Zdt.si

EVROPSKO ZDRUŽENJE DRUŽINSKIH TERAPEVTOV (EFTA)

Združenje zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije je bilo konec leta 2018 sprejeto v Evropsko združenje družinskih terapevtov (European Family Therapy Association – EFTA). EFTA je mednarodna organizacija, ki je bila ustanovljena leta 1990 z namenom spodbujati znanstveni razvoj družinske terapije. Njeni glavni cilji so povezovanje in usklajevanje evropskih nacionalnih organizacij, inštitutov in posameznikov na področju družinske terapije in sistemske prakse. EFTA je sestavljena iz 3 zbornic, Zbornice nacionalnih organizacij (EFTA – NFTO), Zbornice izobraževalnih organizacij (EFTA – TIC) in Zbornice družinskih terapevtov (EFTA – CIM).

V zbornico nacionalnih organizacij družinske terapije (EFTA – NFTO) je lahko vključena  le ena organizacija iz posamezne države. Nacionalni predstavnik Slovenije je Združenje zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije.

Vsaka članica imenuje dva predstavnika, ki v EFTI zastopata nacionalno združenje. ZDT je kot člana imenoval Barbaro Kreš in Urško Kranjc Jakša.

 

Povezava do spletne strani EFTA

Povezava do splente strani (EFTA-NFTO)

Terapevtski model

VEČ

Terapevti in terapevtski centri

VEČ

Publikacije članov

VEČ