Dobrodošli na strani Združenja zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije

 

Združenje zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije povezuje člane in terapevtske centre, ki v Sloveniji ponujajo terapevtsko obravnavo posameznikov, parov in družin po modelu relacijske zakonske in družinske terapije.

Na naši strani boste lahko našli vse pomembne informacije glede delovanja Združenja, izobraževanja, članstva v Združenju in pridobivanja strokovnih nazivov. Prav tako boste našli seznam naših članov in terapevtskih centrov po Sloveniji, ki nudijo zakonsko in družinsko terapijo. Vsako leto pripravljamo tudi strokovna srečanja, s katerimi skrbimo za prenos novih znanj in izkušenj med terapevti in zainteresirano javnostjo.

V Združenju zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije si prizadevamo za visoko kakovostno delo s posamezniki, pari in družinami, spodbujamo znanstveni razvoj modela relacijske zakonske in družinske terapije ter spodbujamo sodelovanje med terapevti, saj verjamemo, da medsebojno sodelovanje pripomore k še bolj učinkovitemu terapevtskemu delu.

Urška Kranjc Jakša, predsednica ZZDTS

Spoštovani

epidemiološka situacija glede novega koronavirusa v Sloveniji se umirja, zato se je začelo postopno sproščanje ukrepov za zamejitev širjenja virusa. V skladu s tem so se sprostile tudi nekatere dejavnosti, med njimi tudi opravljanje psihoterapije v živo. Dovoljeno je opravljanje individualnih terapij, prav tako tudi partnerske, če partnerja živita v skupnem gospodinstvu. Skupinska srečanja so še vedno prepovedana.

Ker žal posebnih navodil za opravljanje psihoterapije ni, se prosim zgledujte po navodilih za sprejem in ambulantno sprecialistično obravnavo nenujnih pacientov v času epidemije COVID-19: https://www.gov.si/assets/ministrstva/MZ/DOKUMENTI/Koronavirus/Navodila-za-sprejem-in-ambulantno-specialisticno-obravnavo-nenujnih-pacientov.pdf

Zavedati se je treba, da moramo ravnati odgovorno in poskrbeti za varnost tako klientov kot sebe. Upoštevati je treba vse preventivne ukrepe, ki jih priporoča NIJZ (uporaba mask v zaprtih prostorih, redno razkuževanje rok, kljuk in drugih površin, kjer se nahajajo klienti (stoli, naslonjala za roke), redno zračenje itd. Vse preventivne ukrepe lahko najdete na njihovi spletni strani: https://www.nijz.si/sl

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pa še vedno priporoča, da se za izvajanje psihološke pomoči uporabi telekomunikacijska sredstva:  https://www.gov.si/novice/2020-04-22-najpogostejsa-vprasanja-glede-sprejetega-odloka-o-zacasni-prepovedi-prodaje-blaga-in-storitev/

Ostanite zdravi.

Urška Kranjc Jakša

predsednica zdt.si

Brezplačna terapevtska pomoč v času pandemije koronavirusa

Spoštovani obiskovalci spletne strani zdt.si, če se v trenutni situaciji srečate z neznanimi občutki in bi vam pogovor z družinskim terapevtom lahko olajšal doživljanje situacije, v kateri ste se znašli zaradi pandemije koronavirusa, smo vam na Združenju zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije pripravili seznam, kjer lahko poiščete brezplačno terapevtsko pomoč.

Za kakršnokoli vprašanje nas lahko kontaktirate na e-naslov: pomoc@zdt.si

Želimo vam veliko zdravja in moči pri soočanju z izzivi trenutnega časa. Ekipa Zdt.si

Odpoved XI. kongresa z mednarodno udeležbo »Soočanje z izgubami in žalovanjem«

Spoštovani,

Skladno z uredbo Ministrstva za zdravje RS in sprejetimi ukrepi Sveta za nacionalno varnost moramo letošnji XI. Kongres z mednarodno udeležbo »Soočanje z izgubami in žalovanjem« žal odpovedati.

O morebitni prestavitvi kongresa na kasnejše mesece vas bomo pravočasno obvestili. O poslanih povzetkih prispevkov in vračilu vaših kotizacij vas bomo obvestili v naslednjem tednu.

Hvala za razumevanje.

Predsednica ZDT.SI Urška Krajnc Jakša

EVROPSKO ZDRUŽENJE DRUŽINSKIH TERAPEVTOV (EFTA)

Združenje zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije je bilo konec leta 2018 sprejeto v Evropsko združenje družinskih terapevtov (European Family Therapy Association – EFTA). EFTA je mednarodna organizacija, ki je bila ustanovljena leta 1990 z namenom spodbujati znanstveni razvoj družinske terapije. Njeni glavni cilji so povezovanje in usklajevanje evropskih nacionalnih organizacij, inštitutov in posameznikov na področju družinske terapije in sistemske prakse. EFTA je sestavljena iz 3 zbornic, Zbornice nacionalnih organizacij (EFTA – NFTO), Zbornice izobraževalnih organizacij (EFTA – TIC) in Zbornice družinskih terapevtov (EFTA – CIM).

V zbornico nacionalnih organizacij družinske terapije (EFTA – NFTO) je lahko vključena  le ena organizacija iz posamezne države. Nacionalni predstavnik Slovenije je Združenje zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije.

Vsaka članica imenuje dva predstavnika, ki v EFTI zastopata nacionalno združenje. ZDT je kot člana imenoval Barbaro Kreš in Urško Kranjc Jakša.

 

Povezava do spletne strani EFTA

Povezava do splente strani (EFTA-NFTO)

Terapevtski model

VEČ

Terapevti in terapevtski centri

VEČ

Publikacije članov

VEČ