Loading dogodki

XII. KONGRES ZZDT.SI | DOŽIVLJANJE ODNOSOV V DIGITALNI DOBI | 1. DEL: PREDAVANJE DR. SPITZER IN OKROGLA MIZA Z GOSTI LOGOUT IN NIJZ

25. septembra, 2021 @ 06:30 - 11:30
Prvi del XII. kongresa odpiramo s plenarnim predavanjem strokovnjaka prof. dr. MANFREDA SPITZERJA, ki ga bomo sklenili z okroglo mizo.

Predavanja in okrogla miza bodo potekala v soboto, 25. septembra 2021, preko spletne aplikacije ZOOM.


Namen okrogle mize je spodbuda razprave o strateškem in operativnem delu učinkovitega nudenja pomoči klientom ter izmenjava informacij o dostopnih intervencijah in aktivnostih, ki jih strokovnjaki iz poklicov nudenja pomoči lahko uporabimo pri delu z odraslimi posamezniki, otroci, mladostniki in družinami.

Na okrogli mizi se bomo pogovarjali s predavateljem dr. Spitzerjem, predstavnikom centra LOGOUT in predstavnikom NIJZ. Dr. Manfred Spitzer (1958) je eden najpomembnejših nemških raziskovalcev delovanja možganov in avtor več knjižnih uspešnic. Študiral je medicino, psihologijo in filozofijo ter se je habilitiral na področju psihiatrije. Dvakrat je bil gostujoči profesor na univerzi Harvard. V Ulmu v Nemčiji vodi Univerzitetno psihiatrično kliniko in Transferni center za nevroznanosti in učenje (University of Ulm, Department of Psychiatry).

Je avtor številnih knjig, med drugim svetovne uspešnice Digitalna demenca. Na nemškem televizijskem kanalu za izobraževanje ARDalpha moderira tedensko oddajo Um in možgani. Znanstvena dognanja predstavlja na bralcu razumljiv in jasen način. V knjigi Epidemija pametnih telefonov, ki je izšla v sozaložništvu Mohorjeve Celovec in Mladinske knjige, na osnovi znanstvenih raziskav izpostavlja negativne učinke nebrzdane uporabe pametnih telefonov za družbo, še zlasti pa za otroke in mladino.

“V sloveniščino je prevedeno še eno njegovo delo, ki naslavlja pereče in aktualne družbeno­ekonomske teme sedanjega časa. Osamljenost ima Spitzer za (še ne dovolj) spoznano bolezen, ki po njegovem mnenju in raziskavah, ki jih citira, vse bolj napreduje v zahodnem svetu (tudi v Sloveniji), njene posledice pa so za posameznike, ki jih prizadene, skoraj smrtonosne, saj omogočajo in pospešujejo nastajanje raznih motenj in bolezni, od pojava depresije, prehladov in demence pa vse do srčnih infarktov, kapi in raka. Človek je po svoji osnovni nastavitvi socialno bitje, ki le v interakciji z drugimi zažari v polnem jazu (Spitzer zadnje poglavje sicer posveti tudi povsem legitimni potrebi posameznika po občasni samoti), zato osebe ob daljši osamljenosti postanejo okrnjene, kar se odrazi v mnogih telesnih in duševnih reakcijah. Osamljenost je knjiga, ki bralce spodbuja, da pogledajo okoli sebe in svojim (manj) bližnjim in morda osamljenim naklonijo več svojega – potemtakem tudi zdravilnega – skupnega časa.”

Samo Rugelj, Bukla 152 Vir: https://www.bukla.si/knjigarna/osebna-rast-duhovnost-in-ezoterika/osamljenost-spitzer.html (vzeto 28.7.2021)


LOGOUT je prvi specializirani center pomoči ob različnih tveganih spletnih vedenjih, ustanovljen leta 2010, katerega primarno področje je digitalna zasvojenost. Na centru nudijo učinkovite oblike pomoči posameznikom in družinam, ter celostne didaktične vsebine za strokovne delavce s poudarkom na spletni varnostipreprečevanju zasvojenosti in krepitvi zdravja otrok in mladostnikov.


Nacionalni inštitut za javno zdravje NIJZ, ki je pred nedavnim izdal nacionalne smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih, ki jih je pripravila multidisciplinarna skupina strokovnjakov in so nastale na podlagi izsledkov raziskav in soglasja številnih strokovnjakov ter po zgledih smernic iz tujine.


Okvirni program prvega dne XII. kongresa 25. septembra 2021

  • 8:30  – 8:50 Registracija udeležencev
  • 8:50 –  9:00 Nagovor predsednice Združenja Urške Kranjc Jakša
  • 9:00 – 10:00  Predavanje prof. dr. Manfred Spitzer, Nemčija
  • 10:00 – 10:30 Odmor
  • 10:30 – 11:30 Predavanje prof. dr. Manfred Spitzer, Nemčija
  • 11:30 – 12:00 Odmor
  • 12:00 – 13:30 Okrogla miza z gosti
Predavanje bo v angleškem jeziku, okrogla miza pa bo v slovenskem in angleškem jeziku. Simultanega prevajanja ne bo.
* Pridružujemo si pravico do spremembe pri programu.

Details

Date: 25. septembra, 2021
Time: 06:30 - 11:30

Organizator

Organizer Name: Združenje zakonskih in družinskih terapevtov
Website: www.zdt.si